X

Puntenwolken Actueel Hoogtebestand Nederland

Het hoogtemodel van het Actueel Hoogtebestand Nederland is opgebouwd uit ongeveer 950 miljard metingen. Meestal worden de individuele metingen teruggebracht tot een ‘platte’ hoogtekaart. De metingen worden dan in blokken van een ½×½ meter of groter gemiddeld tot één hoogte, zo ook in de AHN-viewer. In deze applicatie zijn de originele metingen opgenomen als ‘wolk van punten’. Deze applicatie laat u kennismaken met de puntenwolk en de informatie die daarin verscholen zit.

In deze applicatie is de puntenwolk uitgedund zodat er maximaal twee miljoen punten gelijktijdig worden getoond. Zo zou een gemiddelde computer in staat moeten zijn de puntenwolk weer te geven. Tijdens het inzoomen worden continue nieuwe punten geladen als andere punten buiten beeld verdwijnen. Een snellere machine en vlotte internetverbinding maken de gebruikerservaring vloeiender. Helaas is de applicatie ongeschikt voor mobiel gebruik.

Binnen deze applicatie kunnen geen metingen worden gedaan. Voor dergelijke bewerkingen is de originele data als download beschikbaar welke in gespecialiseerde software, zoals CloudCompare, geopend kan worden. Het is wel van belang dat bij vergelijking en verwerking de kwaliteitsbeschrijving in acht wordt genomen.

Hoe navigeer ik?

Zoeken op plaats (bijvoorbeeld: Stationsplein 89, Amersfoort) is mogelijk via het zoekveld bovenaan. Er wordt naar het adres gevlogen. Er kan ook vrij genavigeerd worden met muis en toetsenbord.

Wat zie ik?

Er is de keuze tussen drie verschillende iteraties van het Actueel Hoogtebestand Nederland. Elke versie is op een eigen moment ingewonnen.

Inwinjaren AHN2 Inwinjaren AHN3 Inwinjaren AHN4
AHN2 (2007 – 2012) AHN3 (2014 – 2019) AHN4 (2020 – 2022)

Meer informatie over de verschillen tussen de versies van het AHN is beschikbaar in de kwaliteitsbeschrijving.

Voor het type visualisatie worden vier opties aangeboden: 1) hoogte; 2) intensiteit; 3) reflecties en 4) classificatie. Metingen die zijn aangemerkt als water worden alleen in de visualisatie van de classificatie getoond.

Voorbeeld hoogtevisualisatie

Hoogte

Gradiënt van laag naar hoog: blauw, groen, geel, oranje, rood. De hoogste en laagste waarde van de kleurovergang worden dynamisch gekozen zodat deze passen bij de regio.

Voorbeeld links: AHN3 puntenwolk van de omgeving van IJsselstein. De Gerbrandytoren en twee zendmasten van NOZEMA (afgebroken in 2014/2015) zijn duidelijk hoger dan hun omgeving.

Voorbeeld visualisatie intensiteit

Intensiteit

Visualisatie van de intensiteit van de teruggekaatste laserpuls. Soms is een strepenpatroon zichtbaar. Vaak is dit het gevolg van een andere invalshoek van het laserlicht aan de randen van de vliegstrook, waardoor hier minder laserlicht is gereflecteerd.

Dit type visualisatie is niet beschikbaar in AHN2.

Voorbeeld links: intensiteitsverschillen op het wegdek van het verkeersplein Kooimeer in Alkmaar (AHN4). De witte wegbelijning reflecteert meer laserlicht dan het zwarte wegdek.

Voorbeeld visualisatie aantal reflecties

Reflecties

Als de laserpuls de grond raakt heeft deze een diameter van circa 30 centimeter. Op dakranden en in halfdicht bladerdek wordt de puls op meer dan één plaats weerkaatst en is er niet een hoogte maar zijn er tot wel vijf hoogtes per meting. Groene punten in deze visualisatie hadden maar één reflectie. Gele en rode metingen hadden tot vier andere hoogtemetingen in dezelfde laserpuls.

Dit type visualisatie is niet beschikbaar in AHN2.

Voorbeeld links: woning tussen de weilanden omringd door bomen, nabij Zoelen. In de boomtoppen is de laserpuls op meerdere plaatsen gereflecteerd. Dit effect is in mindere mate ook te zien op de randen van de daken. De omringende weilanden resulteerden in slechts één reflectie.

Voorbeeld visualisatie classificatie

Classificatie

De punten zijn onderverdeeld in de klassen: grond (bruin); gebouwen (oranje); civiele kunstwerken (bruggen, etc., aquamarijn); elektriciteitsdraden (aquamarijn); water (blauw) en overige punten (grijs). De punten geclassificeerd als water worden alleen in dit type visualisatie getoond. In AHN2 is dit type visualisatie beperkt tot een tweedeling grond en overige punten.

Voorbeeld links: Nieuw-Vennep.

De applicatie is gebaseerd op het vrij beschikbare Potree dat is ontwikkled door Markus Schutz en anderen en vrij beschikbaar via Potree.org.

De applicatie is getest op de meest voorkomende browsers (Chrome, Firefox, Edge). In enkele gevallen is het mogelijk dat na (kort) gebruik de tekst “Potree Encountered An Error” wordt getoond. Bij het herladen van de pagina herstart de viewer met behoud van de laatste locatie.